Κρυσταλλική Θυμόλη 500gr

Α Τρόπος: Τοποθετούμε 15 γραμμάρια κρυσταλλικής θυμόλης, πάνω στους κηρηθροφορείς, στο κέντρο της κυψέλης, μέσα σε ένα πλαστικό μπολ ύψους 3 εκατοστών, σκεπασμένο με ένα τούλι για να μην πετάξουν οι μέλισσες την θυμόλη, έξω από την κυψέλη και για διάρκεια τουλάχιστον 21 ημερών (3 επταήμερα) για τον εργατικό γόνο, προτιμούμε 28 ημέρες (4 επταήμερα).

       Η ιδανική θερμοκρασία είναι 12-32 C, με καλύτερη τους 18 C. Η πρώτη εφαρμογή γίνεται την άνοιξη πριν την έντονη νεκταροέκρριση και η δεύτερη το φθινόπωρο μετά τον τρύγο.

      Επειδή η κρυσταλλική θυμόλη έχει μια τάση υγροσκοπικότητας λόγω της σχετικής υγρασίας της ατμόσφαιρας, ειδικά άνοιξη και φθινόπωρο, «παγώνει» και λόγω αυτής της κατάστασης, μειώνεται ο ρυθμός εξάτμισης και συνεπώς η αποτελεσματικότητα της. Συνιστάται η τοθέτηση15 ml καθαρό οινόπνευμα, μέσα στο μπολ όπου έχει τοποθετηθεί η θυμόλη για να συνεχίσει σταθερά η εξάτμισή της άρα και η αποτελεσματικότητα της.

Β Τρόπος: Ζυγίζουμε 15 γραμμάρια κρυσταλλικής θυμόλης και τα ανακατεύουμε με 15 ml καθαρό οινόπνευμα, μέχρι να γίνει πλήρη διάλυση. Από αυτό το μίγμα( όγκου περίπου 24 ml) παίρνουμε το 1/3 δηλαδή 8 ml και τα μοιράζουμε σε δυο κομματάκια απορροφητικού υλικού( π.χ. Vitex) διαστάσεων τραπουλόχαρτου δηλαδή 4 ml σε κάθε κομματάκι, τα οποία τοποθετούμε διαγωνίως πάνω στα πλαίσια. Επαναλαμβάνουμε ανά 7-8 ημέρες για 3 φορές .

Γ Τρόπος: Παίρνουμε 30 γραμμάρια κρυσταλλικής θυμόλης και τα λιώνουμε σε 150 κυβικά εκατοστά καθαρό οινόπνευμα. Από το μίγμα αυτό, παίρνουμε 5-20 κυβικά εκατοστά και τα βάζουμε σε 13,5 λίτρα σιρόπι και ταΐζουμε το μελίσσι κατά τακτά χρονικά διαστήματα(κάθε 2-3 ημέρες με 200-500 ml ) για 21-28 ημέρες. Η χρήση αυτή μπορεί να επεκταθεί και στην διαδικασία παρασκευής του ζαχαροζύμαρου.

     Η χρήση της θυμόλης ,σύμφωνα με πληροφορίες, «κόβεί» τον βιολογικό κύκλο της βαρρόας, με συνέπεια την έμμεση «στείρωση» της θηλυκής βαρρόας.

·         Δεν επηρεάζει την βασίλισσα και τον γόνο.

·         Δεν αφήνει υπολλείματα στο κερί και στο μέλι.

·         Είναι εγκεκριμένο στην Βιολογική Μελισσοκομία.

Αποτελεσματικότητα πάνω από 95%, σε ιδανικές συνθήκες θερμοκρασιών 12-32 C, με καλύτερη τους 18 C.